2016 – Betondorp

In het weekend van 23 en 24 april 2016 vond het Rode Loper Festival plaats in Betondorp.

De officiële opening vond plaats op de Brink, door de voorzitter van het bestuur van de Rode Loper, Ellis van der Meulen. Het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde Betondorplied (gezongen door het Betondorpse Smartlappenkoor, aangevoerd door Jos Zandvliet) beleefde zijn première en er werden speciale openingsdrankjes en -hapjes aangeboden, verzorgd door de Onkruidenier. Op het Brinkpodium zorgden DJ Collimore, BMW, de 4Phones, Dance Connects, Xavier Boot, Junior Jazz College Quartet van David van der Grinten en dichter Simon voor warme klanken (want wat wás het koud!) en Liesbet Zikkenheimer schilderde live. Naast de Onkruidenier zorgden Quesadillas no. 1, Beef Chief, Judith & Sara van Navarea (smoothies) en Bryan (hapjes met kip) voor de inwendige mens.

Audiovisueel kunstenaar Yarre Stooker leidde het publiek rond langs het resultaat van het project De Grote Oversteek (een samenwerking met Jan Theun van Rees, Barbara Schutte en Fiona Whelan, en nog op de Brink te bewonderen tot eind juni), terwijl theatermaker Csilla Lakatos door middel van een interactieve performance een woordenlandschap creëerde. Het publiek kon met een speciale pendeldienst de voorstelling Wie ben ik? van Esmeralda Detmers gaan zien, een prachtige locatievoorstelling over waarachtig contact en verlies (nog te zien t/m 8 mei).

Ook op zondagmiddag waren de kunstroutes van het Rode Loper Festival te bezoeken, maar werd het festivalhart verzorgd door het Hartjesfestival, een initiatief van Betondorpers zélf op het Onderlangs. Het Hartjesfestival organiseerde een voetbaltoernooi, een hommage aan Johan Cruijff, een tweedehands markt, workshops en hapjes en drankjes uit de buurt.

De productieleiding van deze editie van het Rode Loper Festival was in handen van Fay Boyer van Fayst.
Deze editie werd mede mogelijk gemaakt door:
alle vrijwilligers: Anja, John, Salina, Piroska, Jac, Joost, Janet, Ellen, Mirela, Pien, Jan Willem, Beatrice, Simon, Jurrian en Linda, Stadsdeel Oost (in het bijzonder participatiemakelaar Broer Soolsma), Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds voor Oost, Prins Bernard Cultuur Fonds, Fonds Dichter bij Huis, Dynamo, Academie van de Stad, Navarea, HVO Querido, Stichting Viia, Stichting Hartjesfestival, Al Maarif, Atelier Hearts of Amsterdam, Kidsclub Brinkhuis, Albert Heijn Helmholzstraat, Van Gelder, Rutte, Graveerbedrijf Dias, Van Iwaarden Art work, Solar Sedum en Energie-cooperatie Zuiderlicht.